fbpx

M’n moeder is jarig! Daarom vandaag een blog ter ere van haar. Want jeetje, wat ben ik trots op haar!

“Je moet daar echt een boek over gaan schrijven hoor!” zeg ik elke keer tegen haar, wanneer ze weer een verhaal vertelt over één van de bewoners.

Bewoners. Geen patiënten, cliënten, klanten. Nee bewoners.

Mijn moeder werkt in een verzorgingstehuis op een afdeling met zwaar dementerende ouderen. En ze doet haar werk, eigenlijk haar verzorging, met heel veel passie en liefde. Ze kan er dan ook de mooiste verhalen over vertellen.

De bewoners zijn allemaal gek op haar. Ze brengt hen naar bed, zingt dan nog even een liedje van vroeger met ze. Geeft hen een kus op het voorhoofd. Aait even door hun dunne haar. Stopt ze lekker in en zegt dan “Slaap lekker lieverd, tot morgen.”

Net zoals ze mij vroeger vol liefde instopte. Hoe fijn moet dat zijn, voor die mensen die zo de weg kwijt zijn. Die hun ouders al tientallen jaren geleden hebben moeten wegbrengen maar nu zo in de war zijn, dat ze denken elk moment door hun vader of moeder opgehaald te kunnen worden.

Hoe heerlijk is het dan, om weer even het gevoel te hebben door je moeder naar bed te worden gebracht.

Soms wordt ze ook wel gebeten. Wanneer ze een kunstgebit uit iemands mond wil halen om te poetsen. Soms verschoont ze een luier en kan ze, net al bij een baby, meteen alles verschonen. Soms krijgt ze een bordje pap naar d’r hoofd geslingerd. Soms wordt iemand boos op haar.

Maar elke keer weer gaat ze daar liefdevol mee om.

Elke keer weer. Dat is ook wel hoe het er daar aan toe gaat. Elke keer weer vertellen dat er corona heerst, dat daarom de kinderen niet op bezoek mogen komen. “Maar dan kan mijn man toch wel gewoon langskomen?”. Ga je dan elke keer weer vertellen dat haar man al 15 jaar geleden overleden is?

Elke keer weer vertellen dat een breiwerkje niet gestolen is maar gewoon in de slaapkamer ligt.

Elke keer weer..

Fascinerend vind ik het. Hoe ons brein zo in de war kan raken. Terwijl sommige herinneringen levendig blijven bestaan. Alle liedjes van vroeger zingen de bewoners met een grote glimlach mee.

Geduld, liefde, tact. Ik heb zoveel respect voor mijn moeder.

Ik hoop nooit op zo’n afdeling terecht te hoeven komen en ik hoop dat zij er ook nooit heen hoeft. Maar mocht het toch gebeuren, dan hoop ik op iemand zoals haar om mij te verzorgen.

Je bent een held mam! Ik hou van jou!

Liefs, Mariëlle

Ken je mijn online opleidingsprogramma “Creëer jouw eigen Make It Happen mindset” al? Doe de gratis mindset test op www.makeithappenmindset.nl

Met mijn bedrijf Metodo ontwikkel ik krachtige trainingen en coaching trajecten voor persoonlijk en zakelijke groei. Als trainer en gediplomeerd NLP-coach en Master hNLP coach is het mijn drijfveer om mensen te laten ervaren hoe krachtig je bent als je (samen)werkt en leeft vanuit liefde, geluk en plezier.

Nieuwsgierig?
Kijk op www.metodo.nu. Mail naar marielle@metodo.nu of Bel of Whatsapp naar 06-27044758